Se vzrůstající oblibou ve zdravé výživě se začal čím dál více skloňovat pojem superpotravina. Jedná se o takové potraviny, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny a minerály, které jsou obsaženy v přírodní (a tedy té vůbec nejlepší) formě. V souvislosti s tímto pojmem začínáme narážet na potraviny, o nichž jsme doposud neslyšely. A lucuma je jednou z nich.Lucuma peruana je exotické ovoce rostoucí vysoko v peruánských horách Andách. Právě v tomto státu se těší největší oblibě. U nás se zatím s čerstvými plody moc nesetkáme, zato si je můžeme dopřát ve formě sušené dužiny rozemleté na jemný prášek. To umožňuje ji používat jako přírodní sladidlo, které má nízký glykemický index.Protože se tedy s čerstvými plody jen tak nesetkáme, pojďme si je alespoň popsat. Má vejčitý tvar a tvrdý zelený povrch, pod nímž se skrývá měkká sušší vláknitá dužina žluté barvy, která konzistencí připomíná žloutek z vejce uvařeného natvrdo. Chuť bychom pak mohli přirovnat k dýni či batátům.Prášek se získává šetrným sušením zralého ovoce při teplotě 45 °C, protože jedině tak si zachová chuť a výživové hodnoty čerstvého ovoce. Po dehydrataci se rozemele na jemný prášek (moučku) a uskladní – doba uskladnění je samozřejmě mnohem delší než u čerstvého ovoce a pokud vám nenavlhne, vydrží až po dobu 2 let. Přidat ho můžeme prakticky kamkoliv – do nápojů a jídel, smoothie, dezertů a pudinků, mléčných výrobky či třeba zmrzliny.Kromě práškové podoby se můžeme setkat též s kapslemi, u těch se množství vitamínů a účinných látek ale velmi liší, je třeba si proto prostudovat etikety jednotlivých výrobců.Mezi její skvělé vlastnosti patří jedinečné nutriční vlastnosti. Obsahuje spoustu minerálů, antioxidantů, vitamín B3, karotenoidy a nenasycené mastné kyseliny. Díky svému složení napomáhá lidem si udržovat zdraví, působí zejména proti cukrovce, kardiovaskulárním onemocněním a napomáhá hojení ran. Preventivně se užívá proti překyselení.